U Brestoviku instalirana najsavremenija pakerica za borovnicu

Početak ozbiljnije berbe borovnice na zasadima kooperanata „Voćarske zadruge Borovnica“ u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, očekuje se između 8. i 10. Juna.
Na zasadima su primenjene pune agrotehničke i pomotehničke mere, tako da obilne padavine koje su obeležile prethodni period, nisu napravile ozbiljnije probleme. Uzgajivači su veoma zadovoljni ovogodišnjim prinosom i kvalitetom plodova, koji su u ovom trenutku preko 85% u prvoj klasi.
Uporedno sa pripremama pred berbu koje se odvijaju na samim plantažama borovnice, u toku su pripreme i u otkupnim centrima „plavog zlata“.
Tako se ovih dana u „Hladnjačama Brestovik“ intenzivno radi na instalaciji najsavremenije pakerice za sveže plodove borovnice, Novozelandske kompanije „BBC Technologies“.
Pakerica je u mogućnosti da zadovolji najzahtevnije kupce koji dolaze iz Zapadne Evrope po pitanju ujednačenosti i obojenosti plodova. Sa kapacitetom od 1.200 kg na sat, i mogućnošću pakovanja u ambalažu od 125, 250 i 500 grama kao i ambalažu od 1 i 2 kg, trenutno je jedina pakerica ovog tipa u Srbiji.