Nakon obavljene zimske rezidbe voća, prilikom koje smo odstranili sve polomljene, suve, zaražene i suvišne grane, iste iz voćnjaka treba izneti i spaliti. Iznošenjem i spaljivanjem biljnih ostataka iz voćnjaka (grana, lišća, mumificiranih plodova) značajno se smanjuje infekcioni potencijal biljnih patogena za predstojeću vegetaciju. Rezidbom se na biljkama prave brojni preseci „otvorene rane“ koje predstavljaju jako pogodna mesta za prodiranje i ostvarivanje infekcije od strane biljnih patogena.

Upravo iz tog razloga osnova pravilne zaštite višegodišnjih zasada se zasniva na primeni preventivnih mera kojima se smanjuje infekcioni potencijal štetnih organizama.

Plavo prskanje“ preparatima na bazi bakra krajem zime se izvodi  iz razloga kako bi se zaštitile sve otvorene rane na biljkama koje su pogodna mesta za ostvarivanje infekcije, i predstavlja ključnu meru u uništavanju prezimljujućih oblika biljnih patogena koji se na biljci nalaze na raznim skrovitim mestima i naborima kore.

Pored“ bakra“ dodavanjem „mineralnog ulja“ u zaštitnu tečnost postiže se i zaštita od prezimljujućih oblika štetnih insekata.

Tretman treba uraditi kombinacijom preparata na bazi “ bakra“ i “ mineralnog ulja“ u preporučenim dozama po lepom i mirnom vremenu bez kiše, na temperaturi vazduha iznad 5  ̊C, tako da depozit preparata curi sa biljaka  „kupanje biljaka“ uz utrošak vode 1000-1200 l/ha za koštičave i jabučaste voćne vrste.

Plavo kupanje“  borovnice se radi  na isti način kao i kod ostalih vrsta voća, stim što je utrošak vode po hektaru 400 litara po jednom metru visine žbuna. Ukoliko je žbun visine 1,5 m, potrebno je 600 l vode po ha.

U zaštiti borovnice ovaj tretman može da se radi do početka vegetacije, najkasnije do fenofaze „mišje uši“.